Oslomålet - et seminar med forskning fra NoTa-Oslo-korpuset

På slutten av 2006 ble vi ferdige med et stort prosjekt, nemlig Norsk Talespråkskorpus - Oslodelen (NoTa-Oslo). For at korpuset skulle få en god forskningsstart, inviterte vi et tjuetalls framstående forskere fra UiO, Norge og Skandinavia forøvrig, til å forske i korpuset, og legge fram resultatene på et eget seminar 23. og 24 november 2006: Oslomålet - et seminar med forskning fra NoTa-korpuset. Forskerne kom fra nesten alle deler av språkvitenskapen, og vi tør si at seminaret var en suksess. Foredragene viste at forskerne hadde utnyttet alle deler av korpusets finesser - noen hadde hatt stor glede av at korpuset også var forsynt med lyd - andre av at man kunne studere unge og gamle informanter hver for seg osv. Se programmet og ymse presseoppslag.

 

Et tjuetalls forskere fra UiO, Norge og Skandinavia forøvrig var invitert til seminaret om Oslomålet. Her er forelesere og tilhørere samlet til fotografering. Foto: Joel Priestley


NoTa-Oslo ble finansiert av NFR, av en engangsbevilgning til utstyr til HUMSAM-fagene. Det har vært svært mange personer involvert, fra søknadsskriverne (Tekstlabens professor og ILNs instituttleder) til flere av Tekstlabens ingeniører, en vit.ass. og en rekke opptaksassistenter og transkribører.

Resultatet av prosjektet ble et talespråkskorpus på vel en million ord, bygget delvis over samme lest som det gamle TAUS-talespråkskorpuset fra 1970-tallet. Det vil si at vi valgte informanter ut fra sosiolingvistiske kriterier som kjønn, alder, utdannelses- og geografisk bakgrunn. Siden alt talespråket er transkribert og grammatisk annotert, er det mulig å søke på både ord og grammatiske kategorier, og begrense søkene vha de sosiolingvistiske variablene. Resultatene kan enten leses i konkordanser og t.o.m. høres og sees, siden transkripsjonen er koblet til lyd og video. Ingen forskning er vellykket dersom resultatene bare blir liggende i skrivebordsskuffen. Det er heldig at ILN har tilbudt seg å finansiere en bokutgivelse med artikler fra seminaret. I tillegg har pressen vært interessert i forskningen, og det har vært mange avisartikler og radio- og TV-saker etter seminaret. Om noen skulle være i tvil om at godt utstyr er forskningsgenererende, har vi virkelig fått vist det motsatte.

Til slutt: Korpuset er tilgjengelig for alle som vil bruke det til forskning. Bare ta kontakt med Tekstlaboratoriet, så får dere passord.

Janne Bondi Johannessen

Til bulletin-forside