11.12.2006

Norgesglasset 05.12.06

Spar penger på to enkeltreiser istedenfor gjennomgående billett - USA-koloni på månen - Smaken av Norge: Karmellpudding i kopp - Banning ikke stygt lenger - HC Hanssen kåserer - Etterforsker svigersønner - Fylket som forsvant - Norge vil forby nazimerke - Hjemmekontor hele uka


Av
Per Kristian Johansen
Publisert 05.12.2006 15:42 Oppdatert 06.12.2006 15:52

Hør: Norgesglasset 05.12.06

Spar penger på to enkeltreiser istedenfor gjennomgående billett

Tidvis kan en spare godt over 1000 kroner på å kjøpe to enkeltreiser istedenfor den gjennomgående reisen flyselskapene tilbyr. Dette gjelder for eksempel når en kombinerer SASBraathens og Wideroe for å komme til en del mindre flyplasser i Norge. En feil ved datakodingen hos SASBraathens fører nemlig til at internettsidene deres kun tilbyr de dyreste bilettene på enkelte gjennomreiser. Dette skal nå rettes opp, sier informasjonsrådgiver hos SaaBraathtens, Knut Morten Johansen. Flyselskapet understreker at de fraråder å kjøpe separate reiser istedenfor gjennomreise, fordi en da mister enkelte rettigheter for eksempel ved flyforsinkelser. Men merk deg at det ikke er sikkert at de billigste bilettene er utsolgt på flyavganger, selv om du ikke får kjøpe dem som gjennomgående reise. Så da blir det opp til hver enkelt om man kjøper billige biletter og satser på at flyene går som planlagt, eller om man sikrer seg med gjennomgående biletter. Reporter: Ragnhild Sleire Øyen.

USA-koloni på månen

Månen (Foto: Jarl Fr. Erichsen /Scanpix)

USA skal byggje ein base på månen.

Foto: Jarl Fr. Erichsen /Scanpix

USA skal byggje ein base på månen. I går kunngjorde NASA planane om månebasen, som skal liggje i nærleiken av den sørlege polen. Går alt etter planen vert byggjestart i 2020, og frå 2024 skal astronautar kunne bu på månen seks månader i slengen.

Går arbeidet bra, opnar NASA for at også private, kommersielle aktørar kan få sleppe til. Terje Wahl ved Norsk Romsenter ser ikkje vekk ifrå at romturismen, som alt fraktar milliardærar ut i rommet, også vil omfatte månen. Og er det plass til ein månebase, så er det vel plass til eit hotell òg?

Smaken av Norge:

Karamellpudding i kopp

Karamellpudding i kopp (Foto: Arne Kristian Gansmo/NRK)

Karamellpudding i kopp.

Foto: Arne Kristian Gansmo/NRK

Inge er inspirert av Prøysenvisa om han som plukket bær i kopp, og lager porsjoner av karamellpudding i kopp med bær og krem oppå. Ikke noe er som ekte hjemmelaget karamellpudding laget med ekte vaniljestang.

Banning ikke stygt lenger

Enkelte banneord er blitt så vanlige at de knapt kan kalles stygge lenger. Det mener språkprofessor ved Universitetet i Oslo, Ruth Vatvedt Fjeld. Hun har undersøkt utviklingen av banneord blant folk i Osloområdet. Det viser seg at enkelte former for banning er blitt så utbredt at de ikke lenger kan sies å bryte noen tabuer. Professoren tror det henger sammen med at religion har en lavere status i samfunnet i dag. Likevel mener hun at vi trenger sterke, grensesprengende tabuord. Reporter: Ane Nydal og Arild Opheim.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Datamus".

Etterforsker svigersønner

Foreldre som sitter på mye penger eller store eindomer er gjerne litt ekstra skeptisk når datteren presenterer sin nye kjæreste. For er han kun interessert i henne, eller er det verdiene som lokker mest. I Danmark benytter flere og flere kommende svigerforeldre seg av privatetterforskere som spaner på svigersønnen for å avsløre om han er ærlig og redelig eller om han egentlig er en svindler. I 40% av tilfellene har det vist seg at mannen har urent mel i posen.

Men skjer dette i Norge også, eller lever svigersønnene helt trygt uten å bli avslørt for sine egentlige hensikter? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo etterforsker saken.

Når Møre og Romsdal blir splitta del

Kjem fylka våre til å forsvinne? Vil vi få sju store regionar som sluker og deler dei gamle fylka - regioner med namn som Vestlandet, Trøndelag, Nord Norge og Østviken? Mange er spent på kva som vil skje når regjeringa no i desember legg fram for Stortinget ein plan for oppgaver i regioner, og seinare den endelege inndelinga av landet i nye regioner.

Norgesglasset tek likesågodt farvel med dei gamle fylka, først og sist - med å minnast eitt av dei mest spesielle: Møre og Romsdal. Det er eit fylke som kan bli delt mellom Vestlandsregionen og Trøndelagsregionen; - rett og slett eit fylke som forsvinn. Arild Hoknes har laga ein historiske gjennomgangen av fylket som forsvann.

Norge vil forby nazimerke

I Tyskland går nynazister rundt med det norske navnet "Thor Steinar" på brystet. Klesmerket er dyrt, har god kvalitet og selges via butikken "Tønsberg". Den norske ambassaden i Berlin vil forby klesmerket, men hvordan? Og hvorfor er det norske flagget blitt et nynazistisk merke? Svaret får du i dagens utgave av Norgesglasset. Der får du også møte to av de 28 personene som heter Thor Steinar i Norge.

Hjemmekontor hele uka

Er du en av de som har hjemmekontor, som kanskje en dag i uka sitter hjemme og jobber. Så fint! Men hva om du ikke bare skal sitte hjemme en dag, men hele uka. Teknologien gjør jo at det egentlig ikke er nødvendig å reise helt til til en arbeidsplass før du kan skru på PC og ta telefonen. Reporter: Thor Henry Bjor.

Hør: Norgesglasset 05.12.06

Norgesglasset NRK P1

Tips en venn

Søk levert av

Jul i Svingen

Opphavsrett NRK © 2006 - Telefon: 815 65 900 - E-post: http://www.nrk.no/informasjon/kontakt_nrk/